Wybór idealnego blatu kuchennego: drewno kontra laminat

Odpowiednio dobrane blaty kuchenne wpływają na charakter i estetykę całego wnętrza. Materiał, który wybierzemy, decyduje o trwałości blatów, a tym samym o tym, jak będzie wyglądała nasza kuchnia po latach używania. Obecnie w sklepach meblowych mamy szeroki wybór modeli w różnych cenach. Do najpopularniejszych należą blaty laminowane oraz te z litego drewna. Który z nich sprawdzi się lepiej w twojej kuchni? 

Blaty z litego drewna – wady i zalety

Lite drewno to szlachetny surowiec, który doda stylu każdemu wnętrzu. Oryginalny wygląd, niejednolita faktura i drobne pęknięcia sprawiają, że każdy element wykonany z tego rodzaju materiału jest jedyny w swoim rodzaju. Drewno jako materiał wymaga przy tym wyjątkowego traktowania, by można było długo cieszyć się jego urokiem. Blaty drewniane nie nadają się do pomieszczeń o dużej wilgotności. Zmiany w jego konstrukcji mogą być widoczne w jego konstrukcji przy częstym kontakcie z wodą, nawet gdy jest odpowiednio impregnowane. Prócz tego drewno nie lubi wysokich temperatur. Stawianie gorących garnków na drewnianym kuchennym blacie jest możliwe tylko przy użyciu specjalnych podkładek. Drewno, nawet to wysokiej jakości, może się też zabarwić, jeśli będzie często wystawione na intensywne słońce. 

Oczywiście blaty drewniane są odpowiednio zabezpieczane, by zwiększyć ich trwałość. Najczęściej impregnuje się je woskiem, lakierem lub olejem. Jednak tego typu blat wymaga od właściciela odpowiedniej pielęgnacji. Aby zachował wyjątkowy wygląd i nie uległ przedwcześnie zniszczeniu, należy przynajmniej raz do roku go przeszlifować i położyć nową warstwę laminatu. Prócz tego blaty z litego drewna są często dużo droższe niż te laminowane.

A może blat laminowany?

Bazą dla wersji laminowanych są płyty wiórowe. Ich największe zalety to cena, trwałość i szeroki wybór wzorów i kolorów. Do najpopularniejszych należą te znakomicie imitujące drewno naturalne. Płyty drewnopodobne oklejone laminatem w technologii postforming trudno na pierwszy rzut oka odróżnić od tych naturalnych. Do tego rodzaju produktów zachęcają też ich trwałość i cena. Blaty laminowane są odporne na zarysowania, wysoką temperaturę czy promienie UV. Dzięki temu długo pozostają jak nowe, nawet gdy intensywnie się ich używa. Prócz tego nie przysparzają problemów z konserwacją czy utrzymaniem w czystości. Warto przy tym jednak pamiętać, że płyty wiórowe z których najczęściej zrobione są blaty laminowane, są mniej odporne na wilgoć niż drewno. W związku z tym taki blat kuchenny powinien być często wycierany do sucha.

To, który z omawianych produktów lepiej sprawdzi się w naszej kuchni, zależy przede wszystkim od naszego stylu życia i możliwości finansowych. Osoby, które w kuchni spędzają dużo czasu, z pewnością będą bardziej zadowolone z trwałego blatu laminowanego. Jest on znacznie bardziej odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysoką temperaturę, a o to przy gotowaniu nietrudno. Warto jednak podkreślić, że blaty z litego drewna nie są tylko ozdobnikiem i można z nich swobodnie korzystać w kuchni z zachowaniem zasad, o których pisaliśmy wcześniej. Ich dużą zaletą jest też możliwość odświeżenia całości przez zeszlifowanie i ponowną impregnację. Decydując się na blat laminowany, nie mamy takiej możliwości i jeśli się uszkodzi, trzeba go po prostu wymienić. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.