Prace w ogrodzie w marcu

fot. pixabay

Zbliża się wiosna, a więc to najwyższy czas, aby przygotować nasz ogród do nowego sezonu. Marzec jest bardzo ważnym miesiącem dla działkowiczów, to czas, aby wziąć się do pracy i uporządkować nasze ogrody i działki po zimie. Dowiedzmy się zatem, co należy wykonać w marcu i jak pielęgnować nasze rośliny.

Przede wszystkim powinniśmy śledzić prognozy pogody, ponieważ to nie mroźna zima, a właśnie przedwiośnie i niebezpieczne wiosenne przymrozki mogą wyrządzić duże szkody w naszych uprawach.

Od czego zatem zacząć? Pod koniec marca, o ile warunki pogodowe będą odpowiednie, czyli temperatura ustabilizuje się powyżej 0 st. C, możemy rozpocząć zdejmowanie osłon ochraniających krzewy i drzewa zimą. Czynność tę należy wykonywać w pochmurny dzień, aby nie narażać roślin na gwałtowne skoki temperatury. Pod koniec miesiąca możemy też sadzić drzewa i krzewy ozdobne. Musimy jednak pamiętać, że sadząc żywopłoty z drzew i krzewów liściastych zrzucających liście na zimę, aby przyciąć rośliny po posadzeniu na wysokości około 30 cm.

Marzec to także odpowiednia pora na przesadzanie drzew i krzewów. Nie zapomnijmy jednak o tym, aby je dobrze podlać, zwłaszcza gdy jest sucho. Dodatkowo przycinamy żywopłoty posadzone w poprzednich latach. Miejmy przy tym na uwadze to, aby boczne pędy ciąć tak, aby utrzymać planowany kształt, a szczytowe przyrosty skrócić. Cięcie drzew i krzewów ozdobnych kwitnących możemy przeprowadzić na przełomie wiosny i lata, a także latem. Bardzo istotne jest to, że rośliny, które kwitną wiosną przycinamy dopiero po zakończeniu kwitnienia.

Cięcie formujące  kwitnące rośliny cebulowe wykonuje się zazwyczaj w 1/4 wysokości pędów nad ziemią. W ten sposób tniemy: budleję Davida, lawendę wąskolistną, tawuły: japońską, drobną, białokwiatową, Menziesa, wierzbolistną i większość nowych odmian oraz hortensje: bukietową i krzewiastą. Róże wielkokwiatowe i migdałek tniemy w 1/3 wysokości pędów nad ziemią. To także dobry okres, aby wykonać cięcie sanitarne, czyli należy usunąć stare, chore i uszkodzone pędy. Przyda się również cięcie prześwietlające polegające na usunięciu pędów rosnących zbyt gęsto i krzyżujących się. Po takim zabiegu rośliny są zdrowsze i lepiej kwitną. Warto takie cięcie wykonać w przypadku: pigwowców, dereni, leszczyny, żylistki, kaliny, irgi, jaśminowców, krzewuszki, porzeczki ozdobnej.

Pamiętajmy też o tym, aby drzewa i krzewy zasilić kompostem lub nawozem). Dodatkowo pod roślinami iglastymi przyda się rozrzucić rozdrobnioną korę, która ograniczy rozwój chwastów.

Wiemy już, jak zadbać o drzewa i krzewy, dowiedzmy się zatem, jak zadbać o byliny w marcu. Na wstępie zacznijmy od zdjęcia z roślin zimowych osłon. Najlepiej robić to stopniowo, aby byliny przyzwyczaiły się do warunków zewnętrznych. W przypadku, gdy temperatura utrzymuje się poniżej 0 st. C, poczekajmy jeszcze chwilę ze zdjęciem osłon. Następny nasz krok to wycięcie suchych części roślin, tak, aby nie uszkodzić pączków i pojawiających się młodych pędów. Należy też rabaty zasilić płynnym nawozem wieloskładnikowym. Z miejsc, w których chcemy posadzić nowe rośliny, usuwamy chwasty, rozsypujemy nawozy mineralne bądź kompost i przekopujemy, po czym wyrównujemy podłoże i czekamy kilka dni, aż gleba osiądzie. Gdy pogoda będzie sprzyjająca, możemy spokojnie sadzić większość roślin skalnych, złocienie oraz paprocie.

Jeśli chodzi o rośliny przechowywane zimą w chłodnych pomieszczeniach, to przenosimy je do miejsca, w którym temperatura wynosi około 15 st. C i częściej podlewamy. Po ok. 4–6 tygodniach powinny wypuścić nowe pędy. Wówczas  możemy przygotować sadzonki. Rośliny niezimujące w gruncie, o długim okresie wegetacji, np. accidantera, begonia bulwiasta, kroksomia, paciorecznik, tygrysówka możemy posadzić do pojemników, ustawić w pomieszczeniu o temperaturze około 10 st. C i umiarkowanie podlewać. W ten sposób przyspieszymy ich kwitnienie latem. W maju, gdy już minie niebezpieczeństwo przymrozków, podrośnięte rośliny będzie można posadzić do gruntu.

Marcu to miesiąc, w którym wysiewamy wiele roślin jednorocznych. Możemy do tego wykorzystać skrzynki, kuwety, doniczki celulozowe i torfowe, plastikowe kubeczki po jogurcie lub śmietanie. Pamiętajmy, aby pojemniki z nasionami ustawić w ciepłym pomieszczeniu – ok. 15 st. C: portulakę, zatrwian, szarłat, floksy, aster chiński, aksamitki, cynię, niecierpek Waleriana, goździk Chabaud; w 20 st. C: celozje, werbenę, lwią paszczę. Gdy wykiełkują i podrosną, należy je przepikować, a potem wysadzić rozsadę na miejsce stałe.

Pod koniec miesiąca, o ile ziemia rozmarzła i jest ogrzana, można wysiewać do gruntu, m.in. smagliczkę, miłka letniego, groszek pachnący, mak ogrodowy, czarnuszkę damasceńską, ostróżkę ogrodową, gipsówkę letnią i chabry.

Koniec marca to także dobry okres, aby zacząć rozmnażać przez podział byliny kwitnące latem i jesienią, np. dzielżany, lawendę, kuklik, gęsiówkę, marcinki, liliowce, floksy, ostróżki, rozchodniki.

Mówiąc o pielęgnacji ogrodu nie możemy zapominać także o trawniku, który po zimie nie prezentuje się zbyt dobrze. Po ustabilizowaniu pogody i gdy stopnieje śnieg z murawy należy wygrabić śmieci, gałęzie, liście, suchą trawę, a także zasypać i wyrównać kretowiska. Kolejne nasze działanie to napowietrzenie trawnika, poprzez nakłuwanie widłami lub za pomocą aeratora. Następnie trzeba użyć specjalnego nawozu do trawników lub azofoski, soli amonowej bądź mocznika. Powierzchnię trawnika należy wałować wałem o ciężarze przynajmniej 200 kg, aby docisnąć do podłoża kępy traw i wyrównać powierzchnię. Potem wszelkie zagłębienia uzupełniamy ziemią, udeptujemy i obsiewamy nasionami mieszanki traw, najlepiej tej samej, którą wysialiśmy na całym trawniku. Nasiona przykrywamy warstwą ziemi (około 1 cm) i lekko ją ubijamy. Takie działanie zapobiegnie wymywaniu ziaren przez deszcz i wydziobywaniu przez ptaki.

W marcu kontynuujemy też cięcie prześwietlające drzew i krzewów owocowych – jabłoni, grusz, śliw, porzeczek, agrestu. Młodym drzewkom wycinamy tylko pędy rosnące do wewnątrz korony i krzyżujące się, ponieważ zbyt silnie przycięte będą gorzej owocować. Z kolei te świeżo posadzone trzeba przyciąć – przewodnik o 1/3, a boczne pędy o 1/2. Nie zapominajmy, aby rany po obciętych pędach posmarować maścią ogrodniczą ze środkiem grzybobójczym. Przygotowujemy także miejsca pod nowe nasadzenia. Możemy także płytko przekopać ziemię wokół już rosnących drzew.

W marcu także możemy rozpocząć wysiew niektórych nasion warzyw i ziół. Do gruntu siejemy warzywa wytrzymałe na niższą temperaturę, np. bób, groch, rzodkiewkę, pasternak, marchew, szpinak i pietruszkę. Do gruntu sadzimy również cebulę dymkę i czosnek. Warto jednak grządki z nasionami przykryć włókniną, aby ochronić je przed spadkami temperatury.

Połowa marca to także czas, kiedy należy przygotować rozsadę pomidorów i papryki wysiewając nasiona np. do plastikowych pojemników wypełnionych najlepiej specjalnym podłożem do wysiewów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.