Blat kuchenny z drewna

Sonjachnyj/bigstockphoto.com

Podczas urządzania kuchni właściciel lokalu musi zmierzyć się z wieloma różnymi dylematami. Jednym z nich jest wybór blatu. I nie chodzi tu tylko o jego kolor. Co wybrać: naturalny materiał czy tańszy laminat?

Coraz większą popularność zyskują blaty drewniane, chociaż mogłoby się wydawać, że nie lubią wilgoci. Ich przeciwnicy wskazują także na trudności w ich utrzymaniu, pojawiające się plamy i rysy od krojenia. Tak naprawdę każdy blat można zniszczyć przez złe użytkowanie i nieodpowiednią pielęgnację i to bez względu na to z jakiego materiału jest wykonany. Zatem co przemawia za blatem drewnianym? Przede wszystkim to, że jest zrobiony z ekologicznego materiału i ładnie wygląda w każdym wnętrzu. Pasuje do kuchni urządzonych w stylu klasycznym, rustykalnym czy włoskim.  Jego odpowiednia pielęgnacja sprawi, że będzie nam służył i zachwycał przez długie lata.

Drewno we wnętrzach sprawia, że pomieszczenie jest bardziej przytulne. Jeśli w całym domu występują inne drewniane elementy, np. parkiet lub meble, to wykorzystanie drewna w kuchni nada spójności całemu wnętrzu. Za drewnem przemawia też jego różnorodność i oryginalność. Każdy gatunek drewna czymś się wyróżnia, a każda deska ma inne usłojenie. Jest to zatem piękna ozdoba, która w dodatku ociepli nam wystrój kuchni. Warto też wspomnieć, że drewno jest ponadczasowe i zawsze modne. W dodatku  jest łatwe w obróbce i można je wielokrotnie odnawiać.

Zanim wybierzemy nasz wymarzony blat zastanówmy się jakiego drewna użyć. Musimy pamiętać, że materiał musi być mocny, twardy, wytrzymały, odporny na dużą wilgotność oraz zmiany temperatury. Na blat drewniany z europejskich gatunków drzew znakomicie nada się: dąb, jesion, orzech, akacja i buk. Unikajmy za to sosny, klonu lub brzozy, gdyż  drewno z nich jest miękkie, a więc szybko może się zniszczyć. Droższe, ale za to bardziej wytrzymałe są blaty zrobione z drewna gatunków egzotycznych. Są one bardzo twarde i zawierają substancje oleiste, chroniące przed wilgocią. Jeśli zdecydujemy się na to rozwiązanie, to warto wybrać: tek, iroko, merbau, palisander lub mahoń. Sporadycznie klienci decydują się również na blaty z płyty wiórowej, pokrytej laminatem. To tańsza opcja, ale taki blat może puchnąć.

O czym warto jeszcze pamiętać przy wyborze drewnianego blatu? Przede wszystkim o odpowiedniej pielęgnacji i zabezpieczeniu. Drewno jest wrażliwe na wysoką temperaturę i wilgoć. Nieodzowne w kuchni staną się podkładki pod gorące garnki, gdyż bez tego możemy narazić nasze blaty na przebarwienia i brzydkie ślady. Jeśli jesteśmy już przy trwałych śladach to musimy pamiętać o tym, żeby po zabrudzeniu, czy zalaniu drewnianego blatu od razu go wyczyścić i wytrzeć.

Jeśli zdecydujemy się blat o powierzchni lakierowanej, musimy liczyć się z tym, że z czasem lakier może zacząć schodzić. W dodatku jest też mniej odporny na wysoką temperaturę. Gdy uszkodzimy taki blat jego naprawa będzie wymagała trochę pracy. Będziemy musieli zeszlifować cały lakier i na nowo pomalować drewno. W dodatku ten rodzaj zabezpieczenia drewna odbiera mu jego ciepło. Za to jest łatwe w utrzymaniu i nie chłonie wilgoci.

Możemy też zdecydować się na drewno olejowane. Zabieg olejowania trochę przyciemnia drewno, ale za to łatwo go powtarzać, gdy blat się trochę przetrze lub pobrudzi. Wystarczy wówczas dokładnie umyć powierzchnię, a po wyschnięciu nałożyć świeżą warstwę oleju. W kuchni z drewnianym blatem nie obędziemy się też bez desek do krojenia. Krojenie na drewnianym blacie może skończyć się nieestetycznymi śladami, które mogą nawet zacząć gnić, więc warto o tym pamiętać. Nie zaszkodzi też od czasu do czasu porządna konserwacja. Wybierając produkty do zabezpieczania powierzchni blatu drewnianego, trzeba sprawdzić czy mają atest Państwowego Zakładu Higieny dopuszczający je do kontaktu z żywnością.

Blaty robi się z litego drewna, ale klejonego. Zapobiega to odkształceniom pod wpływem zmian temperatury i wilgoci. W zależności od producenta, grubość klejonego blatu drewnianego wynosi od 2 do 4 cm. A co z cenami? Metr kwadratowy klejonki drewnianej na blat zależy od gatunku drewna i wielkości łączonych elementów. Wspomniane wcześniej miękkie drewno – sosny czy klonu może kosztować od150 do 200 zł za m kw. Za blat z popularnego u nas dębu zapłacimy już od 330 do 400 zł za m kw. Blaty z drewna egzotycznego mogą nas kosztować nawet 900 zł za m kw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.